ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI LİSANS DEVRESİ KAYIT KABUL YÖNERGESİ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI

LİSANS KAYIT KABUL YÖNERGESİ

 

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar

 

Amaç

Madde 1 – (1) Bu Yönergenin amacı, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Anasanat/Sanat dallarına alınacak öğrencilerde aranacak genel ve özel koşullar ile kayıt-kabule ilişkin esasları düzenlemektir.

 

Kapsam

Madde 2 – (1) Bu Yönerge Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Anasanat/Sanat dallarına alınacak öğrencilerde aranacak genel ve özel koşullar ile kayıt-kabule ilişkin hükümleri kapsar.

 

Dayanak

Madde 3 – (1) Bu Yönerge Senatonun 19/04/2016  tarihli toplantısında 05/06 nolu kararı ile kabul edilen “Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi”nin 7. ve 8. maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

            Tanımlar

Madde 4 – (1) Bu Yönergede geçen;

a)      Üniversite: Çukurova Üniversitesini,

b)     Rektörlük: Çukurova Üniversitesi Rektörlüğünü,

c)      Senato: Çukurova Üniversitesi Senatosunu,

d)     Konservatuvar: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarını,

e)      Müdür: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürünü,

f)       Yönetim Kurulu: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yönetim Kurulunu,

g)      Konservatuvar Kurulu: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Konservatuvar Kurulunu,

h)     Müzik Bölümü: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümünü,

i)        Sahne Sanatları Bölümü : Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümünü,

j)       Anasanat Dalı: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Bölümlerine ait Anasanat Dallarını,

k)     Sanat Dalı: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Anasanat Dallarına bağlı Sanat Dallarını,

l)        Komisyon: Sınav komisyonunu,

m)   YKS : Yükseköğretim Kurumları Sınavı

n)     TYT  : Temel Yeterlilik Testini

İKİNCİ BÖLÜM

Açılacak Sanat Dalları, Ön Kayıt, Kabul Sınavları ve Kayıt

 

Açılacak Sanat Dalları

Madde 5 – (1) Öğrenci alımı yapılacak sanat dalları şunlardır:

a) MÜZİK BÖLÜMÜ

PİYANO ANASANAT DALI                   - Piyano Sanat Dalı

YAYLI ÇALGILAR ANASANAT DALI             - Keman Sanat Dalı

- Viyola Sanat Dalı

- Viyolonsel Sanat Dalı

- Kontrabas Sanat Dalı

ÜFLEMELİ - VURMALI ÇALGILAR     

ANASANAT DALI                                     - Flüt Sanat Dalı

                                                                      - Obua Sanat Dalı

- Klarnet Sanat Dalı

- Fagot Sanat Dalı

- Korno Sanat Dalı

- Trompet Sanat Dalı

- Trombon Sanat Dalı

- Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı

b) SAHNE SANATLARI     BÖLÜMÜ

OPERA ANASANAT DALI                                   - Opera

 OYUNCULUK                              

ANASANAT DALI                                     - Oyunculuk Sanat Dalı

 

 

 

 

Ön Kayıt

Madde 6 –  (1)  Konservatuvar Kurulu’nun görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından önerilen Senato kararı ile belirlenen ön kayıt tarihleri Rektörlük tarafından ilan edilir.

(2) Kabul sınavlarına başvuruda bulunmak isteyen adayların ilan edilen tarihlerde ön kayıt yaptırması zorunludur.

(3) Kayıt-kabul koşullarını taşımayan adaylar ön kayıt başvurusunda bulunamazlar.

(4) “Ön Kayıt Formu” ile birlikte istenilen belgeleri ilan edilen süre içinde teslim eden adaylara “Sınav Giriş Belgesi” verilir. Belgesi olmayan adaylar hiçbir şekilde kabul sınavına alınmaz.

(5) “Ön Kayıt Formu”nda yanlış beyanda bulunan adayların, kabul sınavlarında başarılı olmaları durumunda dahi, kesin kayıtları yapılmaz, yapılanların ise kayıtları iptal edilir.

 

Kabul Sınavları

Madde 7 –  (1)  Konservatuvar Kurulu’nun görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından önerilen Senato kararı ile belirlenen Kabul Sınavı tarihleri Rektörlük tarafından ilan edilir.

(2)Kabul Sınavları Bölüm Kurullarının görüşü ile Yönetim Kurulu tarafından belirlenen ve Rektörlük tarafından onaylanan bir komisyon tarafından yapılır.

(3) Müzik Bölümü (Yaylı Çalgılar ASD., Piyano ASD., Üflemeli-Vurmalı Çalgılar ASD.) için Devlet Konservatuvarlarının Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri dışında kalan okullardan mezun olan adaylara iki aşamalı Seviye Tespit Sınavı yapılır. Birinci aşamada adaylar ;müracaat ettikleri Anasanat Dalının gerektirdiği müfredat programından 100(yüz) üzerinden 70(yetmiş) puan  almak zorundadırlar. İkinci aşamada Müziksel işitme-okuma-yazma-müzik teorileri-basit çok seslendirme sınavına katılırlar. Bu aşamadan da Müziksel işitme %20-okuma %20-yazma %40- müzik teorileri %10- basit çok seslendirme %10 olarak değerlendirilerek toplam 100(yüz) üzerinden 70(yetmiş) puan almak zorundadırlar. Her iki aşamada da 100(yüz) üzerinden 70(yetmiş) ve üzeri puan alan adaylar kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.

(4) Devlet Konservatuvarlarının Müzik ve Sahne Sanatları Liselerinden mezun olan adaylar sadece birinci aşama sınavına girerler bu sınavdan 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) puan  alan adaylar kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.

 

(5) Sahne Sanatları Bölümü (Opera ASD., Oyunculuk ASD.) için giriş sınavları “Ön Eleme Sınavı”, “Baraj Sınavı” ve “Kesin Kabul Sınavı” olmak üzere üç aşamadan oluşur.

a) Ön Eleme Sınavı (1. Aşama Sınavı): Başvuru tarihlerinde ön kayıtlarını eksiksiz yaptırmış olan adaylar Ön Eleme Sınavına katılırlar. Bu sınavda başarılı olan adaylar Baraj Sınavına girmeye hak kazanırlar.

            b) Baraj Sınavı (2. Aşama Sınavı): Ön Eleme Sınavında başarı gösteren adaylar Baraj Sınavına alınırlar. Bu sınavda başarılı olan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanırlar.

c) Kesin Kabul Sınavı (3. Aşama Sınavı): Baraj Sınavında başarı gösteren adaylar Kesin Kabul Sınavına alınırlar. Kesin Kabul Sınavında başarılı olan adaylar kayıt yaptırmaya hak kazanırlar.

            (6) Adaylar Rektörlük tarafından ilan edilen gün ve saatte bu sınavlara girmek zorundadırlar, aksi halde o yıl için haklarını kaybederler.

            (7) Adaylar, aynı sınav döneminde en çok iki ayrı anasanat/sanat dalının sınavlarına girebilirler. İki ayrı anasanat/sanat dalının kabul sınavını başaran adaylar (Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi 11. maddedeki koşulları taşıyan adaylar hariç) ancak birine asıl kayıt yaptırabilirler.

 (8) Müzik Bölümü Birinci Aşama ve  İkinci Aşama Sınavlarında başarı notu 100 (Yüz) üzerinden 70 (Yetmiş) puandır. Tüm sınavlarda başarılı olan adayların “Özel Yetenek Puanı” 1. Aşama ve 2. Aşama Sınav Puanlarının ortalaması alınarak belirlenir.

9 ) Sahne Sanatları Bölümünde Ön Eleme, Baraj ve Kesin Kabul Sınavlarında başarı notu 100 (Yüz) üzerinden 70 (Yetmiş) puandır. Tüm sınavlarda başarılı olan adayların “Özel Yetenek Puanı” 3. Aşama Kesin Kabul Sınavı’nda almış olduğu puan olarak kabul edilir.

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Genel Kabul Koşullar, Müzik Bölümü Özel Kabul Koşulları,

Sahne Sanatları Bölümü Özel Kabul Koşulları ve Kayıt

 

Genel Kabul Koşullar

            Madde 8 – (1) Müzik ve Sahne Sanatları Bölümlerine alınacak öğrencilerde aranacak genel koşullar şunlardır:

            a)  Sağlık durumu (fiziksel ve ruhsal açıdan)  ilgili Anasanat/Sanat dalı için gereken ölçütlere uygun olmak.

b) İlgili Anasanat / Sanat Dalı için gerekli yeterliliğe sahip olmak.

c) Herhangi bir resmi veya özel okuldan disiplin suçuyla ilişkisi kesilmemiş olmak.

d) Devlet Konservatuvarlarının Müzik ve Sahne Sanatları Liselerinin ilgili Anasanat/Sanat dallarından mezun olmak veya lise veya dengi okul mezunu olmak.

e) Devlet Konservatuvarları Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri dışında bir liseden mezun olan adaylar için başvuru yapılacak yılın YKS 1. aşama sınavı olan TYT puan türlerinin birinden en az 150  puan ve üzeri puan almış olmak.

            f) Müzik Bölümü (Piyano Anasanat Dalı, Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı, Üflemeli-Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı) iki aşamalı seviye tespit sınavlarına başvurabilmek için; en çok 25 yaşında olmak. (Yaş hesaplaması yapılırken yıl/ay/gün dikkate alınır.)

g) Sahne Sanatları Bölümü (Opera Anasanat Dalı ve Oyunculuk Anasanat Dalı) kabul sınavlarına başvurabilmek için; en çok 25 yaşında olmak. (Yaş hesaplaması yapılırken yıl/ay/gün dikkate alınır.)

h) Yabancı uyruklu adaylar için;  Çukurova Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programları İçin Uluslararası Öğrenci Kabul ve Kayıt Yönergesinde belirtilen koşullara sahip olmak.

ı) Rektörlük tarafından ilan edilen süre içinde ön kayıt ile ilgili işlemleri eksiksiz ve doğru olarak tamamlayarak ilgili birime teslim etmiş olmak.

i) Rektörlük tarafından ilan edilen gün, yer ve saatte kabul sınavlarına girmek ve bu sınavlarda başarılı olmak.

j) Müzik Bölümü (Piyano Anasanat Dalı, Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı, Üflemeli-Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı) iki aşamalı seviye tespit sınavlarına girecek adaylardan Devlet Konservatuvarlarının Müzik ve Sahne Sanatları Liselerini bitirmemiş olanlar için; başvurduğu Anasanat/Sanat dalları Birinci Aşama, İkinci Aşama sınavlarını başarmış olmak.

k) Sahne Sanatları Bölümü (Oyunculuk , Opera ) üç aşamalı özel yetenek sınavlarına girecek adaylardan devlet konservatuvarlarının müzik ve sahne sanatları liselerini bitirmemiş olanlar için; başvurduğu anasanat /sanat dalları birinci aşama , ikinci aşama , üçüncü aşama sınavlarını başarmış olmak.

 

Müzik Bölümü Özel Kabul Koşulları

Madde 9 – (1) Piyano Anasanat Dalı (Piyano Sanat Dalı) kabul sınavlarına ilişkin özel koşullar şunlardır:

a) Birinci Aşama Sınavında adaylar; farklı teknikleri içeren bir etüt (Fr. Chopin, Lizst, Rachmaninoff, Scriabin, Debussy), J.S. Bach: Das Wohltemperiertes Klavier’den bir prelüd ve füg veya partita/suite, Klasik döneme ait bir sonat (Haydn, Mozart, Beethoven vb. ), Romantik döneme ait bir eser ile Çağdaş bir yapıtı Komisyona ezber olarak icra etmek, çalmak, dinleti olarak sunmak ve çalacağı eserlerin notalarını sınavda yanında bulundurmak zorundadır.

b) İkinci Aşama sınavında adaylar Müziksel işitme %20-okuma %20-yazma %40- müzik teorileri %10- basit çok seslendirme %10 olarak değerlendirilerek toplam 100(yüz) üzerinden 70(yetmiş) puan almak zorundadırlar.

 

Madde 10 – (1) Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı  (Keman, Viyola, Viyolonsel, Kontrabas Sanat Dalları) kabul sınavlarına ilişkin özel koşullar şunlardır:

a) Birinci Aşama Sınavında adaylar; tüm gamlar, arpejler ve çift sesler (üçlüler, altılılar ve oktavlar), değişik teknikte iki etüt, J.S.  Bach solo sonat/suite veya partitalarından iki bölüm veya G. Ph.  Telemann veya M. Reger’in solo yapıtlarından en az iki bölüm, piyano eşlikli 2 parça (birisi virtüöz karakterli), herhangi bir konçertonun I. bölümü (kadanslı ) veya II. ve III. bölümlerini Komisyona ezber olarak icra etmek, çalmak, dinleti olarak sunmak ve eserlerin eşlik partilerini sağlayarak sınava kendi eşlikçisiyle girmek zorundadır

b) İkinci Aşama sınavında adaylar Müziksel işitme %20-okuma %20-yazma %40- müzik teorileri %10- basit çok seslendirme %10 olarak değerlendirilerek toplam 100(yüz) üzerinden 70(yetmiş) puan almak zorundadırlar.

           

Madde 11 – (1) Üflemeli-Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı (Flüt, Obua, Klarnet, Fagot, Korno, Trompet, Trombon ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalları) kabul sınavlarına ilişkin özel koşullar şunlardır:

a) Birinci Aşama Sınavında adaylar; bütün majör ve minör gamlar ve arpejleri (iki oktav içinde), farklı karakterde iki etüt, piyano eşlikli sonat formunda veya varyasyon formunda bir eser ve bir konçertonun tamamını (konçerto ve sonatlar farklı dönemlere ait olmalıdır) Komisyona icra etmek, çalmak, dinleti olarak sunmak ve eserlerin eşlik partilerini sağlayarak sınava kendi eşlikçisiyle girmek zorundadır.  

b) İkinci Aşama sınavında adaylar Müziksel işitme %20-okuma %20-yazma %40- müzik teorileri %10- basit çok seslendirme %10 olarak değerlendirilerek toplam 100(yüz) üzerinden 70(yetmiş) puan almak zorundadırlar.

 

Sahne Sanatları Bölümü Özel Kabul Koşulları

Madde 12 – (1) Opera Anasanat Dalı  kabul sınavlarına ilişkin özel koşullar şunlardır:

a) Ön Eleme Sınavında adayların müzikal işitme yeteneği değerlendirilir. Adaylar tek ses, iki ses, üç ses, ritim ve melodi tekrarlarında başarılı olmak zorundadır.

b) Baraj Sınavında adaylar  komisyon tarafından belirlenen şan egzersizlerini uygulamak ve lied, aria-antiche, aria, napoliten tarzlarında hazırlamış oldukları şarkıları icra etmek zorundadır.

c) Kesin Kabul Sınavında adaylar hazırlamış oldukları 1 şiir ve 1 tiradı (tiyatro eserinden seçilmiş küçük parça) Komisyona sunmak, yapılacak doğaçlamalarda ve mülakatta başarılı olmak zorundadır. Komisyon gerekli bulursa adayların kulak-burun-boğaz-göz, ortopedi (genel beden) konularında muayene edilmesini ve psikolojik testlere tabi tutulmasını isteyebilir.

 

Madde 13 – (1) Oyunculuk Anasanat Dalı kabul sınavlarına ilişkin özel koşullar şunlardır:

a) Adaylar ikisi komedya, ikisi tragedya olmak üzere en az dört serbest parça ve bir adet şiir hazırlamak zorundadır.

b) Ön Eleme Sınavında adaylar hazırlamış oldukları serbest parçalardan ikisini Komisyona sunmak zorundadır.

c) Baraj sınavında adaylar yapılacak Genel Kültür, Genel Tanıma, Ses-Kulak, Ritim-Dans, Hareket sınavlarında başarılı olmak ve hazırlamış oldukları serbest parçalardan Komisyona sunmadığı iki parçayı Komisyona sunmak zorundadır. Komisyon gerekli bulursa adaylara zorunlu parça verebilir, doğaçlama ve toplu çalışma yaptırabilir; ayrıca adayların kulak-burun-boğaz-göz, ortopedi (genel beden) konularında muayene edilmesini ve psikolojik testlere tabi tutulmasını isteyebilir.

d) Kesin kabul sınavında adaylar yapılacak doğaçlamalarda ve mülakatta başarılı olmak zorundadır.

 

Kayıt 

Madde 14 – (1) Birinci Aşama, İkinci Aşama , Ön Eleme, Baraj ve Kesin Kabul Sınavlarında 100(yüz) üzerinden 70 (yetmiş) puan alarak kayıt yaptırmaya hak kazanmış adaylar, kontenjan dahilinde puan durumuna göre anasanat/sanat dalları itibariyle sıraya konularak asil ve yedek listeler oluşturulur.

(2) Asil listede yer alan adayların kayıtları, Rektörlükçe ilan edilen tarihlerde, Konservatuvar Öğrenci İşleri tarafından yapılır.

(3) Konservatuvara kayıt hakkı kazanan adaylar kayıtlarını şahsen veya zorunlu hallerde noter tarafından düzenlenen vekaletname ile tayin edilen vekil aracılığıyla yaptırırlar. Eksik belge ile kayıt yapılamaz. Süresi içinde kesin kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder.

(4) Birinci Aşama, İkinci Aşama , Ön Eleme, Baraj ve Kesin Kabul Sınavlarında 100 (Yüz) üzerinden 70 (Yetmiş) ve üzeri puan alarak başarılı olup yedek listeye giren adaylar kontenjan açığı kaldığı takdirde kayıt yaptırmaya hak kazanırlar. Sınav notu 70 (yetmiş) puandan az olan adaylar hiçbir şekilde sıralamaya alınamaz ve kayıt yaptırmaya hak kazanamazlar.

 

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

 

Hüküm Bulunmayan Haller

Madde 15 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hallerde,  Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi hükümleri ile Yönetim Kurulu ve Senato kararları uygulanır.

 

Yetki

            Madde 16 – (1) Bu yönergede yer almayan genel ve özel koşullara ilişkin diğer konular; Yönetim Kurulu kararı ve Senato’nun onayı ile düzenlenebilir. Ayrıca Senato uygulamaya ilişkin düzenlemeleri doğrudan yapabilir.

 

Yürürlükten Kaldırılan Yönerge

Madde 17 – (1) Senatonun 27/04/2004 tarihli toplantısında 12/6  no’lu kararı ile kabul edilen Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Lisans Kayıt Kabul Yönergesi yürürlükten kaldırılmıştır.

            Yürürlük

            Madde 18 – (1) Senatonun 19/04/2016 tarihli toplantısında  05/ 06 no’lu kararı ile kabul edilen iş bu yönerge kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.

           

            Yürütme

            Madde 19 – (1) Bu yönerge hükümlerini Çukurova Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

 

 

 

 

 

 

Yönergenin Kabul Edildiği Senatonun

 

 Tarihi

Sayısı

19.04.2016

05/06 

                                               Yönergede Değişiklik Yapılan Yönetim Kurulu

Tarihi

Sayısı

24/06/2019

17/5

20.05.2022

13.03.2024

15/4

8/3